събота, 2 октомври 2010 г.

По реката или пътят на виното 3




























6 коментара:

nana каза...

Може и така да бъде описан

Drago каза...

О, това не е описание Лили. Реката Мозел е дествително пътят на виното на древните римляни и точно така и се казва. Още преди повече от 2000 години това къстче рай със средиземноморски климат е било открито и за първи път засадено с лозя от старите римски винари, като са траспортирали по реката скъпоценните капки чак до вечният град за да го продават.
Обичам това място залято с тишина и спокойтвието на вековете.
Там винаги всеки се враща, защото се чувства още от първият път в къщи.
Препоръчвам го на всички горещо!

Omnia каза...

Какво представляват първата и третата снимка? В смисъл- първата- на някого е посветен паметника ? , а третата- какво е това? / сигурно глупаво от моя страна, но не обичам да не знам :)))/

Omnia каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Drago каза...

Ах, няма глупави въпроси, а само глупави отговори Omnia. :)
Току що видях, че повечето някога, няколко поста по-горе съм го разказал така, че ще си спестя увертюрата сега за по-бързо.
Първата е надгробната плоча на един явно не съвсем безизвестен тогава римски винар, който е снабдявал вечния град с едно от най-вкусното винце. На втората е винарският кораб построен по подобие на този от паметника и транспортиращ днес вместо вино - жадни туристи, а третата пък е едно съоръжение с преси за направа на вино от което съм снимал само една малка част, но замаха на древните си личи и от толкова.
Дано ти помогнах. :)

Omnia каза...

О, да- аз прочетох за реката, но не ми е позната местността / а и не съм особено силна с географията :)/- честно признато, никога никъде не съм виждала нито корабчето, нито въпросното съоръжение, а пък обичам да научавам нови неща.
Значи надгробна плоча... хммм, много красива, не бих предположила произхода :)